23 manieren om waardering naar medewerkers uit te spreken

Froot Fruitgaard fruitkrat in boomgaard

Wil je alle tips liever op een later tijdstip teruglezen? Dat kan!

Download de gids hier!

Waardering uitspreken naar medewerkers is goed voor je bedrijf. Bedrijven die hier serieus werk van maken zien meer betrokken werknemers, hogere arbeidsethos en betere customer service. Ook stijgen de productiviteit en het bedrijfsresultaat. Komt bij: minder mensen vertrekken. Dat wil je.

Dus waardering uitspreken naar je medewerkers? Tuurlijk. Hoe? Kijk maar eens bij deze 23 tips.

Maar eerst:

Wat is personeelserkenning en medewerkerwaardering eigenlijk?

De medewerkers in je organisatie willen gezien en gewaardeerd worden. Ze werken hard en willen graag erkenning en waardering voor wat ze doen en bereiken. Zowel individueel als samen met collega’s. Die waardering zit hem niet (alleen) in het geven van cadeautjes, in welke vorm dan ook.

 

Fijne werkomgeving en bedrijfswaarden

Het gaat veel meer om het creëren van een emotionele band met je personeel en je bedrijf. Daarbij is het belangrijk dat je er alles aan doet om te zorgen dat je medewerkers hun werk goed kunnen doen. En dat je trouw blijft aan de ‘company values’, dat waar jullie voor staan. Dat voelen ze.

De beste tactieken geven personeel een gevoel van respect en waardering.

Hoe pak je dat aan?

Wat ga je doen en hoe? Tja, da’s nog niet zo makkelijk. Hoe vind je de juiste aanpak of het beste (loyaliteits)programma om je personeel te waarderen?

Wij hebben voorbeelden verzameld (uit de praktijk) van creatieve manieren om je waardering voor medewerkers uit te spreken. Laat je lekker op ideeën brengen die voor jouw bedrijf gaan werken.

Erken het werk en de prestaties van je medewerkers. En spreek die waardering uit. Laat het ze merken en voelen.

Bijvoorbeeld zo:

 

1. Versterk je team met een peer-to-peer-programma

Erkenning van collega’s door collega’s. Iedereen speelt hierin een rol. En zo komen ook de wat stillere en meer kritische werknemers, die wel goed presteren, boven drijven. Deze vorm van erkenning en waardering heeft waarschijnlijk meer impact op de resultaten dan een top-down-programma (manager erkent).

 

2. Lever onvergetelijke beloningen, afgestemd op je werknemer

De meeste impact? Een beloning op maat. Helemaal afgestemd op de individuele situatie en behoeften van de medewerker. Die vorm van erkenning geeft echt het gevoel van ‘mijn werkgever kent me en begrijpt me’.

Klopt, dit is een uitdaging. Je moet je werknemers (willen) kennen en blijvend erkennen. Dat vraagt veel tijd en energie. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

En bedenk nu zelf: een fotoshoot met het gezin of een cursus gitaar spelen maakt toch veel meer indruk dan een standaard cadeaukaart?

 

3. Gebruik een flexibel programma

Gebruiksgemak voor alle gebruikers, daar gaat het om. Geen gedoe en onduidelijkheid. Maakt niet uit of het gaat om peer-to-peer erkenning, dienstverlenings-awards, een incentive-programma of combinaties daarvan. Personeel en werkgever moeten er prettig mee kunnen werken.

4. Voor elke manager: ‘Meest geliefde medewerker’ toolkit

Groeit je bedrijf het pand uit, hou het contact met het personeel dan maar eens ‘intiem’. Groter betekent vaak minder persoonlijk. Zie je dit bij jullie ook gebeuren? Overweeg dan eens om elke manager een ‘Meest geliefde medewerker’ toolkit te geven. Daaruit kan hij of zij de medewerkers belonen.

 

5. Hoe willen je medewerkers gewaardeerd worden? Vraag het ze.

That simple? Yep. Wil je weten hoe je je medewerkers het beste kan behandelen? Vraag het ze dan gewoon. Een programma voor iedereen gelijk, werkt niet altijd het beste. Niet iedereen zal zich dan erkend en gewaardeerd voelen. Stel je personeel (eventueel via de managers) gewoon de vraag. En laat je verrassen.

 

6. Maak een Doe-een-stapje-extra-programma

Of maak-een-meter-meer. Dit idee kan vooral werken bij meetbaar werk. In aantallen of afstand of wat dan ook. Werknemers kunnen een collega de waardering gunnen als ze zien dat hij of zij iets extra’s doet. Een mooi certificaat of waardering in een andere vorm maakt zo iemand trots. En anderen zullen het ook willen.

 

7. Zet ze in de schijnwerpers op social media

Hebben je medewerkers een compliment verdiend? Of zelfs een speciale beloning, in welke vorm dan ook? Waarom zou je het klein houden? Shout it out op Facebook en andere social media. Haal de toppers coronaproof binnen via Skype. Laat de wereld zien hoe trots jullie op jullie medewerkers zijn. Dat zal hen ook trots maken. Extra tip: zet die medewerkers ook eens op een (tijdelijke) achtergrondfoto.

 

8. Buttons en badges … Presteren? Maak er een spel van.

Zie je werk als een game. Haal je je doelen, scoor je punten. Krijg je unieke badges en buttons. Level hoger? Win je weer andere bewijzen van jouw kunnen en presteren. Dat kunnen gewoon stickers zijn die je – lekker zichtbaar voor je collega’s – op de rugleuning van je stoel plakt.

 

9. Laat je mensen aan een eigen passie werken

Dat is pas waardering voor je personeel. Laat medewerkers twee uur per week aan een zelf gekozen project werken. Iets waar hun hart vol van is. Iets dat niet ‘van bovenaf’ komt. Als je de passie van je werknemers waardeert, weten zij dat je hen waardeert als unieke personen. Om wie ze zijn.

 

10. Waardering in lijn met je waarden en bedrijfscultuur

Ook bij het kiezen of opzetten van een waarderings- of loyaliteitsprogramma voor je personeel geldt: blijf dicht bij jezelf. In dit geval bij de waarden en cultuur van het bedrijf. Zo zullen de medewerkers hun werk en werkgever erin herkennen. En het versterkt het merk. Ben je bijvoorbeeld als bedrijf in alles gericht op gezondheid en een betere wereld? Laat dat dan ook in je personeelserkenning en -waardering blijken.

 

Dit waren onze eerste 10 tips om de waardering naar medewerkers en collega’s uit te spreken.

Dit is echter nog lang niet alles. Zo schreven we ook een artikel over vitaliteit op het werk.

In totaal zijn er 23 tips voor jou verzameld  in 1 document. De overige tips incl. bonustip! vind je terug in het document dat je hieronder kunt downloaden.

 

Download hieronder alle overige tips en ontvang alle 23 tips in 1 overzicht in jouw inbox!

 

Ontvang de meest complete gids

Om de betrokkenheid van je collega’s op de werkvloer te vergroten. Gratis!

Complimentjes zijn dun gezaaid meldt; ‘Het Grote Werkplezier Onderzoek van Nederland 2019’, uitgevoerd onder ruim 7500 respondenten in opdracht van trainingsbureau ‘Per4mance’.

 

Download gids

 

Na het lezen van dit document heb je:

Alle benodigdheden  om een groep medewerkers / een team zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Met als doel een beter bedrijfsresultaat en een betrokken groep collega’s.

Antwoorden op de vragen  “Wat is personeelserkenning en medewerker waardering eigenlijk?”

Voorbeelden van hoe je met een beperkt budget toch je waardering kunt uitspraken naar het personeel! Voorbeelden hoe je ‘leven in de brouwerij’ houdt, zonder die brouwerij erbij te betrekken.

Waar mogen we de gratis gids naartoe sturen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

 

Froot-op-kantoor-tafeldisplay

Wil je gratis kennismaken met Froot?

Probeer Froot dan eens vrijblijvend.
Ontvang een gratis fruitkrat. Eenmalig en zonder verplichtingen.

De voordelen

 Unieke presentatie
 Hoeveelheid aanpasbaar
 Maandelijks opzegbaar
 MVO, milieubewust /no waste
 Vers, lokaal, topkwaliteit

Gratis fruitkrat