Waarom fruit zo gezond is

Hallo, ik ben Marieke van der Poel en ik ben diëtist.  Froot heeft me gevraagd wat te vertellen over fruit vanuit mijn perspectief als diëtist. Graag vertel ik meer over de gezonde eigenschappen van fruit. We weten allemaal dat het gezond is, maar waarom dan?

Kunnen we al die gezondheid niet gewoon in een vitaminepil stoppen, lekker makkelijk. Gelukkig kan dat niet, daar zullen ze bij Froot blij mee zijn!

 

Wat is fruit eigenlijk?

Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten die meestal rauw gegeten worden en zoet of zuur van smaak zijn. We eten ook vruchten die we groente noemen, denk maar eens aan tomaten, komkommer en paprika. Deze vruchten bevatten een stuk minder koolhydraten dan fruit en op basis van de voedingswaarde scharen we deze bij de groente.

 

Koolhydraten…….oh jee!!

Fruit bevat dus koolhydraten, dan hoor ik meteen veel mensen denken, maar die zijn toch heel erg slecht. Die moet je juist niet eten, toch? Even wat duidelijkheid scheppen over koolhydraten.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle suikers die in onze voeding zitten. Dus ook de suikers uit de suikerpot en inderdaad, die kun je beter niet gebruiken. Ook zetmeel, lactose (melksuiker) en fructose (fruitsuiker) zijn koolhydraten en die kunnen we heel goed gebruiken.

Koolhydraten zijn de eerste brandstof voor ons lichaam, je kunt het vergelijken met de benzine voor een auto. Als we geen koolhydraten tanken, staan we stil. Als we kijken naar de aanbevolen hoeveelheden volgens de Schijf van 5, zien we dat ongeveer 60% van de totale hoeveelheid energie die we per dag binnen zouden moeten krijgen uit koolhydraten bestaat.

Dus, koolhydraten zijn niet eng, maar juist erg lekker en heel gezond. Mits je de juiste kiest en er niet teveel van neemt.

 

Vitamines niet te vergeten

Naast koolhydraten bevat fruit vitamines, mineralen en voedingsvezels. Verschillende soorten fruit bevatten verschillende hoeveelheden vitamines en mineralen. Fruit levert in verhouding tot het gewicht weinig calorieën. Het bevat veel water en voedingsvezels.

Deze laatste zorgen voor een goede verzadiging, mits je ze op de goede manier gebruikt. Als diëtist krijg ik regelmatig de vraag of je fruit niet gewoon kunt drinken in plaats van eten, dat is toch veel gemakkelijker. En er gaan toch geen voedingsstoffen verloren wanneer je fruit verwerkt tot sap?

Het antwoord daarop is nee, maar waarom? Hoe langer je ergens op kauwt, des te sneller krijg je een verzadigd gevoel. Dus, wanneer je fruit kauwt, zit je daar eerder vol van dan wanneer je een glas vruchtensap drinkt.

Denk maar eens aan het glas sinaasappelsap (geperst uit drie sinaasappels) dat je bij de lunch drinkt. Probeer bij diezelfde lunch maar eens drie sinaasappels te eten…

 

Iedere dag fruit!

Hoeveel fruit moeten we eten per dag. De hoeveelheid fruit die door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen is 200 gram per dag. Uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2014 blijkt dat we gemiddeld 113 gram fruit per dag eten.

De groep 51-79 jarigen gebruikt 40% fruit dan de groep van 19-50 jaar. Vrouwen eten 25% meer fruit dan mannen. Het liefst eten we appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. Maar er is nog zoveel meer……

Dat er zo weinig fruit gegeten wordt is wel zorgelijk. Mensen die veel fruit (en groente) eten hebben minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en verschillende vormen van kanker.

Het is niet helemaal duidelijk waarom, waarschijnlijk gaat het om een combinatie van voedingsstoffen. Daarom is het onmogelijk een pil te maken die fruit kan vervangen.

 

Toch altijd even het fruit wassen!

Maar is er dan niks slechts te bedenken over fruit, nee eigenlijk niet. Er kunnen schadelijks stoffen in en op fruit zitten. Bijvoorbeeld resten van zware metalen door milieuvervuiling, en bestrijdingsmiddelen.

Maar deze hoeveelheden zijn zo klein, dat de positieve effecten van het eten van fruit op het werk ruimschoots opweegt tegen de eventuele risico’s.

Het kleine risico is te verlagen door fruit goed te wassen voor je het gebruikt en volop te variëren met verschillende soorten en het goed te bewaren.

 

Samenvattend:

  • Gebruik iedere dag 2 stuks (200 gram) fruit
  • Kauw goed, maak er geen sap van
  • Varieer in soorten fruit, er is ruim voldoende te krijgen.

Groeten,

Marieke


Marieke is diëtist bij de Nederlandse Obesitas Kliniek

 

 

Froot-op-kantoor-tafeldisplay

Wil je gratis kennismaken met Froot?

Probeer Froot dan eens vrijblijvend.
Ontvang een gratis fruitkrat. Eenmalig en zonder verplichtingen.

De voordelen

 Unieke presentatie
 Hoeveelheid aanpasbaar
 Maandelijks opzegbaar
 MVO, milieubewust /no waste
 Vers, lokaal, topkwaliteit

Gratis fruitkrat