Starten met vitaliteit en gezondheid op de werkplek. Maar hoe doe je dat?

 

Wie wil dat nou niet? Lekker in je vel, met plezier in je werk aan de slag!

 

Door drukte heb je geen tijd om gezond te eten, sporten, of gewoon even een moment voor jezelf.

De waan van de dag maakt dat je gemakkelijk een reep uit de automaat trekt, een broodje kroket naar binnen werkt en die sport avond toch maar overslaat. Je werkzaamheden komen half af en je bent soms niet tevreden met je eigen resultaten. Heeellllup Stresssss!

Een vitaliteitsplan helpt jou en je collega’s focus te houden op wat goed voor je is. Een vitaliteitsbeleid voor bedrijven heeft zowel voordelen voor de medewerker als voor de werkgever. Maar hoe pak je de vitaliteit in organisaties aan?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat ongeveer 90% van de werkgevers die een vitaliteitsplan hebben doorgevoerd dit als positief tot zelfs boven verwachting ervaren.

Onderzoek van de WHO (World Health Organization) laat zien dat vitaliteitsplannen het ziekteverzuim met 27 % kunnen verlagen. Een vitaliteitsplan zorgt er voor dat medewerkers lekkerder in hun vel zitten, beter presteren en minder vaak ziek zijn.

Vele voordelen dus.

De vraag is dan: Hoe doe ik dat en wat gaat dat dan kosten? We geven graag een voorbeeld van een simpele aanpak, waarmee je gemakkelijk en snel uit de voeten kunt.

 

Budget vitaliteitsplan:

Gezonder eten:

Bekijk de dagelijkse lunch eens goed. Zijn alle vette salades echt noodzakelijk? Enig idee hoeveel suiker er op tafel staat? Je komt zelf vaak al een heel eind, maar het is heel makkelijk dit ook eens te bekijken met een diëtist.

Zorg er voor dat gezonde snacks voorhanden zijn. Geef je collega’s de mogelijkheid een gezonde keuze te maken op die stressvolle momenten wanneer je toch trek hebt. Fruit op het werk is de beste natuurlijke snack, zorgt voor energie, voorkomt een hongergevoel, bevat vitaminen en weinig calorieën.

Probeer de periodieke vette lunch (friet, pizza, etc.) eens te vervangen voor een gezonde lunch. Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven lokaal verkrijgbaar. Als vervanging lastig is (we willen allemaal wel eens gewoon een lekkere vette hap 🙂 ), dan is afwisseling wellicht een optie.

Vertel over de keuzes die je maakt, informeer je collega’s door bijvoorbeeld een nieuwsbrief te starten of de voedingskeuzes in de bestaande nieuwsbrief op te nemen. Maak duidelijk dat je met gezondheid bezig bent / gaat.

 

Meer bewegen:

Schrijf je in voor een bedrijfs sport evenement, (¼, ½) marathon , viking- / mud- / colorrun, fietsen of zeilen. Inschrijving is zo geregeld. Sportief, gezond, maar misschien nog beter: het kan een echte teambuilder zijn!

Neem contact op met een lokaal fitness centrum en bespreek de mogelijkheden over bedrijfsfitness. Veel organisaties koppelen deze aan punt 1. Trainen voor een doel werkt vaak uitdagend.

Actieve(re) sportscholen bieden soms ook gelegenheid op locatie lessen of instructie te geven. Dit kan een welkome onderbreking zijn. Wees creatief!

Organiseer een wandelclub in de omgeving van je kantoor (als deze zich daar voor leent). Wel eens wandelend vergaderd? Het kan heel verfrissend zijn!

Stimuleer fietsen naar het werk. Geef bepaalde voordelen aan medewerkers die op de fiets naar het werk komen. Een tegoedbon bij een sportwinkel bijvoorbeeld, korting bij de fietsenmaker!

 

Minder stress

Creëer een ruimte waar jij en je collega’s kunnen ontspannen. Misschien een pool- of voetbaltafel neerzetten als er ruimte voor is. Een plek waar je even rustig kunt zitten en waar werken misschien zelfs verboden is….?

Ga flexibeler om met werktijden, laat mensen hun dag beter indelen. Minder stress bij het wegbrengen of halen van de kinderen. Het vermijden van de file door eerder of juist later te starten.

Laat eens een masseur langskomen om die knopen in je rug weg te masseren (zou dan sowieso iets aan de zithouding doen in dat geval). Je kunt dit nog verder doorvoeren door bijvoorbeeld periodiek Yoga lessen aan te bieden. Dit moet wel binnen je organisatie passen uiteraard.

Bespreek de dagelijkse beslommeringen. Niet vergaderen over die grote opdracht die er volgende week uit moet. Bespreek de wijze waarop jullie werken en hoe dat beter en slimmer zou kunnen. Luister naar je collega’s

 

Onderzoek en achtergrond

Wat werkt wel en wat juist niet binnen mijn bedrijf? Kunnen mijn collega’s dit waarderen?

Je kunt eventueel werken met een groep van collega’s die je betrekt bij je opzet en waarvan je weet dat deze goed aanvoelen wat er binnen de organisatie speelt. Deze collega’s kun je later in de uitrol van je plan ook inzetten als ambassadeurs van het vitaliteitsplan. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap.

Doet het management en directie ook mee? Het is belangrijk dat er personen zijn die het goede voorbeeld geven, hier ligt een kans!

 

Het is een vrije keuze om deel te nemen

Hou er rekening mee dat je niemand kunt dwingen deel te nemen aan je vitaliteitsplan. Het is een vrije keuze deel te nemen of niet.

Er wordt tegenwoordig verwacht van werkgevers dat ze zich inzetten voor de vitaliteit en gezondheid van de werknemers. Waar trek je echter de streep, wat is de verantwoordelijkheid van de werkgever en wat van de werknemer? Geef het goede voorbeeld, maar dring niets op.

 

Maak een vitaliteitsplan

Bekijk de diverse opties. Bespreek de mogelijkheden en vraag naar de kosten.

Maak keuzes op basis van je onderzoek en werk deze uit. Belangrijke vragen zijn:

  • Waarom kies je voor deze optie?
  • Hoe wil je deze optie toepassen?
  • Wat mag het kosten? (wat levert het op?)

 

Meten is weten

Vraag collega’s hoe het vitaliteitsplan bevalt en wat ze er van vinden. Voldoet het plan, de participatie en de reacties aan je verwachtingen. In groter opgezette plannen kunnen indicators worden opgenomen om de afname van ziekteverzuim of de gezondheid van je collega’s te meten.

In veel gevallen is dat kostbaar of gaat het iets te ver (om mee te starten). Een goed luisterend oor bij je collega’s (en je ambassadeurs) geeft al vaak een goede indruk of je plan werkt en waar er eventueel moet worden bijgestuurd. Blijf een vinger aan de pols houden.

 

Budget en planning

Je hoeft niet te wachten tot budget is vrijgemaakt om je gehele plan te financieren. Veel van de punten kun je vaak al gemakkelijk oppakken door kleine aanpassingen te doen.

Vaak wordt gedacht dat een vitaliteitsplan met een soort “big bang” moet worden ingevoerd. Niets is minder waar. Het is prima mogelijk stap voor stap je organisatie te sturen naar meer vitaliteit.

 

Heb je een goed idee?

We hopen je een handleiding te hebben gegeven om ook jouw organisatie vitaler en gezonder te maken. Heb je goede ideeën of opmerkingen laat ons dan vooral weten en neem contact met ons op.

Froot-op-kantoor-tafeldisplay

Wil je gratis kennismaken met Froot?

Probeer Froot dan eens vrijblijvend.
Ontvang een gratis fruitkrat. Eenmalig en zonder verplichtingen.

De voordelen

 Unieke presentatie
 Hoeveelheid aanpasbaar
 Maandelijks opzegbaar
 MVO, milieubewust /no waste
 Vers, lokaal, topkwaliteit

Gratis fruitkrat